két csipet só
evőkanálnyi cukor
kis doboz kefir - a nagyi tejföllel csinálta
1,2 dl tej - de ha kell, akkor lehet még tenni bele keveset. Lisztje válogatja! A tönkölyösbe pl. 1,5 is belemegy
3 evőkanál olaj
késhegynyi aszkorbinsav
1,7 dkg élesztő
A langyos tejből, cukorból, egy evőkanál lisztből és az élesztőből kovászt keverek, hagyom felfutni 15 perc cca. ezután az összes hozzávalóval dagasztógépbe teszem és 20 percig dagasztatom. Kézzel is kell annyi.... ha készen van, egy rugalmas, nem ragadós tésztát kell kapjunk. Pihentetés nélkül, azonnal kinyújtjuk ujjnyi-félujjnyi vastagra, csíkokra vágjuk, kb, ceruzavastagságú, bő félméteres, de lehet méteres kígyókat sodrunk belőle, majd pereccé formáljuk. Sütőpapíros, vagy kent-lisztezett tepsire tesszük és duplájára kelesztjük.(cca. 40 perc) A tetejét vizes tojássárgájával megkenjük, 200C-ra előmelegített sütőbe toljuk és 20 perc a sütési ideje. 15 perc magasságában, meglocsoljuk csapott ek. só és 3 bő kanál liszt+víz keverékével. annyi víz kell bele, hogy éppen folyjon .
aztán lehet nosztalgiázni és tépkedni a pacsnikat a perecről... :D:D:D
3 comments:
Jaj, de jó! Még sosem sütöttem perecet, de most már fogok! :o)
majd számolj be az eredményről! Kíváncsi vagyok ám, ízlett-e :D
Igeeeen, én is akaroook perecet!kösziiii:D
Megjegyzés küldése