Hozzávalók:
2-3 közepes méretü burgonya puhára főzve
70 dkg liszt
250 gramm margarin
2 doboz 2 dl-es tejföl
1 egész tojás+1 a teteje megkenéséhez
1 evőkanál só
2 csomag szárított élesztő (frissből 5 dkg)
1 dl tej+pici cukor
reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
A burgonyát meghámozom apróra összevágom és sós vizben puhára főzöm.
A tejet meglangyosítom a pici cukorral, belekeverem az élesztőt és lefedve félreteszem.
Összekészítem az összes hozzávalót, ekkorra kb. kész a krumpli is, villával összetöröm.
A kenyérsütőbe alulra öntöm a megkelt élesztőt, erre a többi hozzávalókat. Arra vigyázzatok, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel!
Egy óra 50 perc mulva kész a tészta.
Begyujtom a sütőt, én 180 fokon szoktam sütni. Pici lisztet szórok a gyurótáblára és kiborítom a tésztát.
Ujjnyi vastagságura nyujtom, kiszaggatom, sütőpapirral bélelt tepsibe rakom,
megkenem felvert tojással és reszelt sajttal megszórom a tetejét. 15 perc alatt készre sütöm.
Ami nagyon fontos, hogy én többet nem lisztezem a tésztát se alul, se felül. Picit puha, gyenge a tészta, de nagyszerüen lehet vele dolgozni, a pogácsaszaggatót mindig lisztezni kell. Nem szabad sokági sütni a pogácsát, mert kiszárad és kemény lesz, ez pedig egy kimondottan puha pogi. És utóljára próbáljátok megállni, hogy forrón ne kapjatok be belőle párat!!!
1 comments:
ezt a receptet már megcsodáltam a blogodon is. legközelebb pogácsaként ez készül!
Megjegyzés küldése