2010. május 2., vasárnap

Burgonyás pogácsa

Hozzávalók:

2-3 közepes méretü burgonya puhára főzve
70 dkg liszt
250 gramm margarin
2 doboz 2 dl-es tejföl
1 egész tojás+1 a teteje megkenéséhez
1 evőkanál só
2 csomag szárított élesztő (frissből 5 dkg)
1 dl tej+pici cukor
reszelt sajt a tetejére

Elkészítés:

A burgonyát meghámozom apróra összevágom és sós vizben puhára főzöm.

fől a krumpli

A tejet meglangyosítom a pici cukorral, belekeverem az élesztőt és lefedve félreteszem.

tej, cukor, élesztő

Összekészítem az összes hozzávalót, ekkorra kb. kész a krumpli is, villával összetöröm.

hozzávalók

A kenyérsütőbe alulra öntöm a megkelt élesztőt, erre a többi hozzávalókat. Arra vigyázzatok, hogy a só ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel!

minden a kenyérsütőben

Egy óra 50 perc mulva kész a tészta.

eddig legalább csinálhatok mást

Begyujtom a sütőt, én 180 fokon szoktam sütni. Pici lisztet szórok a gyurótáblára és kiborítom a tésztát.

ennyi lett a hozzávalókból

szépen megkelt, valahogy igy kell kinéznie a tésztának

Ujjnyi vastagságura nyujtom, kiszaggatom, sütőpapirral bélelt tepsibe rakom,

ennyi lett ebből az adagból, a közepes pogácsaszaggatóval 33 db

megkenem felvert tojással és reszelt sajttal megszórom a tetejét. 15 perc alatt készre sütöm.

sosem elég

Ami nagyon fontos, hogy én többet nem lisztezem a tésztát se alul, se felül. Picit puha, gyenge a tészta, de nagyszerüen lehet vele dolgozni, a pogácsaszaggatót mindig lisztezni kell. Nem szabad sokági sütni a pogácsát, mert kiszárad és kemény lesz, ez pedig egy kimondottan puha pogi. És utóljára próbáljátok megállni, hogy forrón ne kapjatok be belőle párat!!!

1 comments:

ORsi írta...

ezt a receptet már megcsodáltam a blogodon is. legközelebb pogácsaként ez készül!

Megjegyzés küldése